Kategorie: Přírodní lékárna

Kopřiva

KopřivaKopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu.

Kdyby lidé věděli, jak je léčivá, tak by pěstovali  jen kopřivu. Bohužel to ví jen málokdo. Kopřiva je celá léčivá, od oddenku přes stonky a listy až po květy.

Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na  slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a  chorobné zadržování (zástava) močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná  na jarní kúry.
Kopřiva odstraňuje náchylnost k prochladnutí a pomáhá při chorobách revmatických a při dně (můžeme použít do koupelí).
Kopřivu je možné sbírat od jara do září, nejlépe ale pouze od jara do konce května, kdy bývá nejúčinnější. Suší se co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout  50 °C.
Použití kopřivy v léčitelství je velmi rozmanité.
Čaj:
Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu (1 čajová lžička drogy na šálek vody, podává se 3× denně). Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Dva šálky mladých kopřiv rozmixujeme v malém množství vody a přefiltrujeme. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně.
Špenát:
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a na jemno rosekáme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané kopřivy, mírně podlijeme vodou, přidáme česnek rozetřený se solí, pepř a muškát a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké kopřivy můžeme zahustit máslovou jíškou, přidáme smetanu, necháme přejít varem a přimícháme vajíčko.

Menu

Anketa