Co jíst?
Vliv stravy na revmatoidní artritidu není moc prozkoumán. Tradiční lékaři v tomto nepodávají pomocnou ruku, oni léčí pouze léky. Většina pacientů si hledá cestu sama. Ono také není moc lidí ochotných výrazně upravit svůj jídelníček a striktně se vzdát určitých potravin. Většina zkusí na chvíli jakýsi dietní plán, že vyřadí nějakou potravinu, výsledek není nijaký, tak tuto cestu opouští.
Menší procento má ale kladné výsledky. Vše si musí každý vyzkoušet sám. Jedná se o nízkosacharidovou dietu, kdy se omezí z jídla veškeré sacharidy, cukry. Něco málo již v článku zde. Připravuji o této dietě ale ještě specielní odkaz, zkouším na sobě a hledám i zkušenosti dalších revmatiků (pokud držíte tuto dietu, ozvěte se, prosím).
Zde níže jsou ale obecná doporučení (žádná striktní dieta), která se dají běžně všude najít a kterých je určitě dobré se držet, protože člověku neublíží:
......................................................................................................
Když člověk onemocní, tak kromě chemicky užívaných léků, u kterých se předpokládá, že budou mít nějaké vedlejší negativní účinky, hledáme i další možnosti, jak se uzdravit, či alespoň zlepšit svůj zdravotní stav. Nejinak je tomu u nás, nemocných revmatoidní artritidou. Vkládám sem proto doporučení doktorky farmacie Margit Slimákové, která se zabývá již mnoho let stravou a jejími vlivy na organismus. Jelikož je to osoba vzdělaná, nepodléhá módním vlivům, ani farmaceutickým firmám, zdají se mi její doporučení rozumná.
Částečně se shodují i s přístupem tradiční čínské medicíny, která doporučuje nejíst mléčné výrobky, zejména jogurty a také uzeniny. A z masa jsou od nejlepšího k nejhoršímu: ryby, králík, vepřové, hovězí a až na posledním místě kuřecí, to nejlépe vynechat úplně. Mimochodem pokud se někdo rozhodne k tradiční čínské medicíně v Praze - vstupní vyšetření a pohovor 2 000,- namíchají Vám specielní bylinné směsi, které se pak každý den pijí. Cena na 6 týdnů cca 2 000,-. Navíc doporučení nemocí se nestresovat, nepřemýšlet o ní. Toť zkušenost z příbuzenstva od čerstvě nemocného RA, který zkouší jít krom trexanu i touto cestou :-)
Jakákoliv léčba, klasická i alternativní má tím větší efekt, čím dříve se nasadí. Tedy i změna stravování.
.......................................................................................................
Zde slova a doporučení PharmDr. Slimákové, odbornice na výživu a stravování:
Autoimunitní onemocnění a strava
Podle druhu napadené tkáně dnes rozeznáváme až 80 autoimunitních onemocnění (AO). K nejběžnějším patří diabetes prvního typu, při kterém je postižena slinivka břišní, dále roztroušená skleróza, při které jsou napadeny nervy, Crohnova nemoc, jež postihuje tlusté střevo, revmatoidní artritida, která zasahuje klouby, lupénka, která postihuje kůži a klouby, celiakie, která postihuje tenké střevo.
Ve vyspělých zemích postihují AO (autoimunitní onemocnění) asi 8 % populace. Až 75 % ze všech AO postihuje ženy a všechny AO lze částečně regulovat stejnými pravidly výživy a životního stylu.
To nejzákladnější výživové pravidlo říká, že máme konzumovat stravu s maximálním obsahem živin a minimálním obsahem potenciálně škodlivých látek. Většinou prospívá také jídelníček, který omezuje příjem běžných potravinových alergenů, tj. kravského mléka a lepku. Výskyt AO mohou podporovat i běžně známé zátěže, mezi které patří těžké kovy, potravinové alergie anebo chronické infekce.
Některé studie našly u postižených s AO nižší hladiny vitamínu D. Výskyt AO, jako jsou sklerosa multiplex a diabetes 1. typu, je mnohem častější dále od rovníku. Vitamín D (mimo spousty dalších funkcí) podporuje správnou funkci imunitního systému, např. cestou potlačení produkce prozánětlivých cytokinů.
Všechna AO jsou (podobně jako mnohá chronická onemocnění) provázena zánětem. Cílem dietních doporučení je proto potlačení zánětu. Doporučení neřeší specifika jednotlivých AO, jedná se o obecně vhodné zásady. Kromě nápomoci v odstranění AO téměř jistě prospějí celému organismu.
Ze svého života vylučte průmyslově upravované potraviny, omezte obiloviny (s důrazem na lepek), běžné mléko a mléčné produkty, stres a toxické chemikálie.
Pětka, která prospívá
Do každého dne zařaďte konzumaci bio ovoce a zeleniny (zpravidla obsahují více živin a méně pesticidů), konzumaci fermentované zeleniny, která je dobře stravitelná a obsahuje probiotika a vitamín K2, dále omega-3 mastné kyseliny z potravin (omega-3 mastné kyseliny jsou základní protizánětlivou živinou), vitamín D a slunce.
Nic z uvedeného nezaručuje vyléčení AO, dokáže však zlepšit celkový zdravotní stav a napomoci organismu v nápravě postižených buněk a tkání.
Doporučení na jídelníček pro lidi s autoimunitním onemocněním dle PharmDr. Margit Slimákové:
- Svůj jídelníček založte na příjmu přirozených nebo jen minimálně upravovaných potravin a jídel z nich čerstvě připravených.
- Důležitý je dostatečný příjem zeleniny s mnoha protizánětlivými a antioxidačními fytochemikáliemi, které ochraňují tkáně a buňky. Potřebné množství zeleniny v jídelníčku můžete odvodit z doporučení Zdravého talíře.
- Konkrétně doporučuji pravidelný příjem potravin s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin a zelené listové zeleniny.
- Maximálně omezte přítomnost vysoce průmyslově upravovaných potravin v jídelníčku, dále pak přítomnost jednoduchých cukrů a trans tuků.
- Zkuste na několik týdnů vyloučit ze své stravy nejběžnější potravinové alergeny podle instrukcí u první pomoci při alergiích.
- V rámci prevence nedostatku vitamínu D, který dnes chybí velké části populace (častěji u pacientů s AO), doporučuji pravidelný pobyt venku na slunci.
- Všem postiženým AO preventivně doporučuji vyšetření hladiny vitamínu D, v případě deficitu okamžitou suplementaci vitamínem D3.
- V případě přítomnosti amalgámových zubních výplní doporučuji vyhledat celostně pracujícího stomatologa a promyslet jejich šetrnou výměnu.
- Pokud uvažujete o výživových doplňcích, zvažte užívání omega-3 mastných kyselin, probiotik a vitamínu D.
Převzato z http:/margit.cz
.............................................................................................................................
Prospěšná jídla:
Losos a další tučné ryby jsou zdrojem omega-3 kyselin. Jezte je nejméně třikrát týdně.
Listová zelenina bsahuje beta-karoten, vápník, folát, železo a vitamin C.
Banány představují vysoký zdroj draslíku, vlákniny a vitaminu C.
Brokolice poskytuje beta-karoten, vitamin C, folát, železo a draslík.
Zázvor působí protizánětlivě. Dvakrát týdně použijte 5g při vaření.
Řapíkatý celer působí protizánětlivě, navíc obsahuje draslík.
Ananas bsahuje bromelin, který se používá jako protizánětlivý činitel při léčbě RA. Údajně urychluje obnovu tkání a lze ho tedy mnohostranně využít při zraněních, pohmožděninách, puchýřích atd. Konzervování bromelin zničí.
Antioxidanty:
Výsledky vědeckého výzkumu potvrzují, že ke vzniku kloubních onemocnění často přispívá jídelníček s nízkým obsahem antioxidantů, zvláště stopového prvku selenu a vitaminů A, C a E. Chcete-li přísun těchto živit zvýšit, zařaďte do svého jídelníčku porci jater týdně kvůli vitaminu A (neplatí v těhotenství) a dále hodně mrkve, manga, meruněk, sladkých brambor a ananasového melounu. Všechny tyto potraviny jsou vynikajicími zdroji beta-karotenu, z něhož si tělo vitamin A samo vyrábí.
Bohatým zdrojem vitaminu C jsou červené a žluté papriky, kiwi, pomeranče, kadeřávek a zelí.
Vitamin E se hojně nachází v avokádech, ořechách, slunečnicových semenech a olivovém oleji.
Selen najdete ve všech druzích ryb, korýšů, měkkýšů, v mase, celozrnných výrobcích, obilninách, vejcích a v pivovarských kvasnicích.
Jahodám se po léta připisovaly četné léčivé vlastnosti. Věřilo se, že pomáhají vyloučit močové kameny a zmírňují bolesti při artritidě, dně a revmatismu. Také jsou výborným zdrojem vitaminu C a železa a mají nízkou kalorickou hodnotu.
Lepek ANO či NE?
- lepek je směs dvou bílkovin, gliadinu a gluteninu, které se nacházejí především v obilninách - pšenici, žitě a ječmeni. V případě pšenice představuje dokonce až 80 % z bílkovinového obsahu.
- u nevelké části populace se projevuje nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie. Lepek je také jedním z potenciálních alergenů.
- konzumace lepkových obilnin, zvláště pak pšenice, za posledních 50 let vzrostla.
- dříve pěstované obilí mělo mnohem nižší obsah lepku, řádově do 10 %. Postupným šlechtěním lepku a zvyšováním jeho obsahu v zrnu jsme se přiblížili hodnotě 50 %. Docílili jsme tak mouky s vysokým obsahem lepku, což má pozitivní vliv na vlastnosti těsta. Lépe se s ním pracuje a výrobky z něj jsou krásně nadýchané. Zůstává otázkou, do jaké míry je náš metabolismus takovému množství odolný, kde je jakási hranice.
Existuje celkem 35 onemocnění, které mohou být způsobeny konzumací lepku, jak uvádí New England Journal of Medicine. Mezi tyto symptomy patří: artritida, ADHD, deprese, úzkost, lupénka, časté bolesti hlavy, ekzém, únava, ztráta svalové koordinace, osteoporóza, oslabení imunitního systému, plísňová onemocnění, ztráta váhy a podvýživa.
Na druhé straně....
Přehánění však dobře prodává. Lepek je vynikající byznys.
To, co je na celé záležitosti s lepkem problematické, je skutečnost, že je komplikovaná. Existuje mnoho lidí s celiakií, pro něž je lepek extrémně nebezpečný, avšak celý ten vědecký příběh o lepku ještě není zdaleka vyřešen.
Lidé však nechtějí tuto neurčitost přijmout. Chtějí buď lepek, který je příčinou všech moderních neduh, nebo lepek, který za nic nemůže. Pravda je někde na půl cesty.
...................................
Mám za to, že spousta lidí se snaží odlišit tím, že přijmou asketické způsoby stravování. Silně duchovně založení lidé tak činili od nepaměti. Chtěli tak ostatním ukázat, že disponují jakousi silou, která je odděluje od klasického materiálního světa.
Avšak tvrdit, že asketické stravování vás činí fyzicky nadřazeným jedincem, a to navíc k nadřazenosti morální, je podle mě chyba. Zejména pak dnes, kdy se lidé neradi prezentují jako morálně nadřazení. V dnešní době raději hlásají nadřazenost fyzickou. Myslím si však, že je to pouze prostředek, jak usurpovat nadřazenost morální. Říci, že žiji zdravější život, je pouze způsob, jak slušně říci, že žiji lepší život.Tolik se bojíme, a po právu, tvrdit, že jsme lepší než ostatní, že pro určení vlastní morální nadřazenosti raději používáme slova jako „zdravější" nebo „déle žijící".
Michael Schulson
Pšenice právě vyšla z módy, protože je vždy po několika letech třeba najít výživového nepřítele. Mnohaleté doporučování nejíst vejce anebo máslo nikam nevedlo. Z nedávných prohřešků, jako jsou kokosový olej anebo „tučné ořechy", se stávají superpotraviny. O tom, že nefermentovaná sója není nic zdravého, už všichni vědí, beztak sóju s láskou téměř nikdo nejedl, takže to byla jen úleva. Je třeba najít nového viníka všech našich potíží.
Pšenice je podle několika amerických autorů nejnovějších bestselerů hlavním důvodem našeho zhoršujícího se zdraví. Spojují ji s autismem, obezitou, nemocemi srdce i poruchami myšlení.
Souhlasím s tvrzením, že konzumace obilovin v podobě pečiva, sušenek a koláčů z bílé pšeničné mouky je naprosto nezdravá. Uvedený názor sama šířím při přednáškách už spoustu let. Nesouhlasím však s tvrzením, že jedna z běžných základních potravin je jednoznačně nezdravá a všichni ji potřebujeme vyloučit z jídelníčku.
PharmDr. Margit Slimáková
Články:
Třešněmi proti artritidě a dně
Převzato z: http://www.o-zdravi.cz/clanky/
Hádám, že výrobci léků by si přáli být vynálezci třešní (a také višní) - ty se totiž osvědčily jako nejúčinnější lék na světě pro léčbu dny a snižování bolesti a zánětlivosti při artritidě. Třešně jsou tak účinným lékem, že to přimělo FDA (americká agentura pro schvalování potravin a léčiv - pozn.překl.), aby vybočila ze svých kompetencí a pokusila se umlčet pěstitele třešní. Ti prý nemají právo se odvolávat na vědecké studie o účincích třešní. Jde o pokus cenzurovat informace, o kterých se můžete dočíst v tomto příspěvku.
Jestliže by veřejnosti vyšla najevo pravda o třešních, nebylo by pak už zapotřebí tolik léků proti artritidě a velké farmaceutické firmy by ztratily část svých zisků. Jak máte možnost se přesvědčit v sérii citací o třešních (tyto nejsou ale součástí tohoto překladu - najdete v originále článku - pozn. překl.), jsou výjimečně bezpečné, účinné a rychle působící vzhledem na odstranění otékání a bolesti. Konzumace už jen několika třešní nebo višní denně působí regulačně na hladinu kyseliny močové v těle a je prevencí proti vzniku dny.
Co je dobrým zdrojem třešní? Jako alternativu k jejich nakupování od pěstitelů je možné si kupovat koncentráty a extrakty, které produkuje mnoho společností. A jak se ukazuje, dokonce i průmyslově zpracovaná třešňová šťáva dokáže stejný zázrak, jako syrové třešně! Pokud trpíte na dnu nebo artritidu, měli byste rozhodně vyzkoušet léčivé účinky třešní a višní.
Oficiální instituce, jakou je v USA FDA, samozřejmě budou říkat, že třešně nejsou lékem. Ale oni vám lžou! (A dobře to vědí.) Třešně s višněmi však JSOU lékem, který je navíc bezpečnější, účinnější a dostupnější, než toxické patentované chemikálie od farmaceutických výrobců. Třešně jsou lékem, který roste na stromech.
Celá sdružení výrobců léků doufají, že nikdy nezjistíte pravdu o třešních. Oni spoléhají na vaši ignoranci, aby si mohli udržet svůj zdroj zisků. Nedovolujte jim, aby vás vysávali tím, že budete užívat drahé, nebezpečné medikamenty, zatímco třešně by mohly být tím, co skutečně potřebujete! Vyzkoušejte si napřed tento lék (mohou to být i třešňové koncentráty) a vydržte s tím nejméně 30 dní. A pokud se vaše bolest vytratí, můžete poslat děkovací mail Matce Přírodě za to, že poskytla tento přírodní lék tomuto světu.
autor: Mike Adams
Pijte alkohol. Nebude vás trápit revma
Autor: ČTK
Zní to jako provokace, ale studie vědců z Sheffieldu je skutečně první, která ukazuje, že konzumace alkoholu může snížit závažnost postižení člověka - revmatoidní artritidy. Negativa nadměrného pití ale zůstávají. Jde o chronické onemocnění projevující se záněty kloubů a otoky. Alkohol může podle vědců také snížit riziko postižení touto chorobou. Vědci však zároveň zdůrazňují, že nadměrné pití alkoholu má negativní dopad na organismus.Vědci pod vedení Gerryho Wilsona z univerzity v Sheffieldu zkoumali 873 pacientů trpících revmatoidní artritidou, které srovnali se skupinou 1004 lidí bez této choroby. Ptali se jich, jak často v minulých měsících pili alkohol, zrentgenovali je a udělali jim krevní testy. Vyšetřili taky jejich klouby."Pacienti, kteří pili alkohol nejčastěji, vykazovali méně závažné příznaky než ti, kdo nepili vůbec nebo jen vzácně," uvádí hlavní autor studie, revmatolog James Maxwell.
"Rentgenové snímky prokázaly menší poškození kloubů, krevní testy ukázaly nižší hladinu zánětů, projevily se u nich menší bolesti kloubů, menší otoky a postižení," dodal. Je to první studie, která ukazuje, že konzumace alkoholu může snížit závažnost postižení člověka. Více onemocnění u "nepijáků"
Vědci zjistili, že u těch, kdo nepili alkohol, byla čtyřikrát větší pravděpodobnost postižení touto chorobou než u lidí, kteří pili alkohol více než deset dní v měsíci. Riziko se snižovalo v přímém poměru k frekvenci pití. Britští vědci analyzovali jen frekvenci pití alkoholu, a nikoli vypité množství. Jejich výsledky ale potvrzují závěry předchozího průzkumu provedeného ve Skandinávii, který hodnotil rizika nemocí s ohledem na množství vypitého alkoholu. Nebylo jasně zjištěno, jak alkohol působí na závažnost postižení nebo na pravděpodobnost onemocnění touto chorobou.
"Alkohol snižuje aktivitu imunitního systému a to by mohlo ovlivňovat způsob, jakým se vyvíjí revmatoidní polyartritida, která je autoimunitní chorobou," řekl Maxwell. Omezení závažnosti symptomů by se dalo vysvětlit také protizánětlivými a analgetickými účinky alkoholu.
Recept na bezinkový likér proti revma:
2 kg bezinek
1 litr vody
1 kg cukru
0,5 litru rumu
2 lžíce kávy
Bezinky s vodou svaříme 15 minut. Poté přecedíme a přidámepřidámepřidáme 1 kg
cukru, povaříme 5 minut a přidáme 2 lžíce zrnkové kávy, povaříme 2
minutky. Do vychladlého vmícháme rum a je hotovo.
Tento sladký a lahodný bezinkový likér je nejen chuťové velice příjemný,
ale také zdraví prospěšný. Pomáhá při bolestech páteře, kloubovém
revmatismu, působí na žaludeční a střevní sekreci. Má protineuralgický
účinek. K léčbě se užívá 1 malá sklenka bezinkového likéru denně před
spaním. Plody bezu černého obsahují cukry, kyselinu jablečnou,
třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.
Bílé rozinky máčené v ginu
Bílé
rozinky nasáklé ginem patří již dlouho do lidového léčitelství na
zmírnění zánětů u revmatoidní artritidy. Jedná se o stejný druh
neprokázané účinné léčby, jako jsou například včelí bodnutí, měděné
náramky, magnetoterapie a jiné.
Je třeba uvést, že žádná studie na toto téma zatím neproběhla.
Proč
by měl tento recept fungovat, co by mělo být příčinou účinku na
zmírnění aktivity artritidy je několik. Může se jednat síru či sulfid,
který vede ke zbělení rozinek. Či díky jalovci, jenž se užívá k výrobě
ginu. Jalovec se totiž již po staletí užívá k zmírnění zánětů. Či se
jedná pouze o placebo efekt.
Užití: Jíme tři rozinky denně. Dobrou chuť! :-)
Kurkuma při léčbě RA
Kurkuma je vytrvalá rostlina z čeledi zázvoru, domácí v jihozápadní Indii. Běžně se užívá ve formě prášku jako koření.
Kořeny
rostliny se vaří po dobu 30-45 minut, suší v pecích a rozemelou do
hluboké oranžovo-žlutého prášku. Používá se v indické a pákistánské
kuchyni. Je hlavní složkou kari a může být také použita pro barvení
tkaniny.
Existují tři přirozeně se vyskytující fytochemikálie v
kurkumě: kurkumin, demethoxycurcumin a bisdemothoxycurcumin, společně
označované jako kurkuminoidy.
Živiny: Jedna polévková lžíce kurkumy prášku obsahuje 29 kalorií , 0,9 g
bílkovin, 0,3 gramů tuku a 6,3 gramů sacharidů (včetně 2 gramy vlákniny a
0,3 gramů cukru).
Téhož 1 polévková lžíce porce poskytuje 26% z vašich každodenních potřeb manganu, železa 16%, 5% draslíku a 3% vitamínu C.
Kurkuma se tradičně používá v ájurvédské a čínské medicíně k léčbě zánětlivých stavů, kožních onemocnění, zranění, zažívacích a jaterních onemocněních.
Možné výhody konzumace kurkumy:
Kurkumin
je účinnou látkou v kurkumě a je zdrojem mnoha jejích zdravotních
výhod. Kurkumin je také zodpovědný za to, že je kurkuma zřetelně zemitá a
má lehce nahořklou a pikantní chuť.
Trávení
Kurkumin může
pomoci zlepšit trávení tím, že stimuluje žlučník k produkci žluči.
Dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie prokázala, že kurkuma
sníží nadýmání u lidí, které trápí trávení.
Zánět
Kurkumin
snižuje hladiny dvou enzymů v těle, které způsobují zánět, což může
naznačovat, že konzumace kurkumy by mohla být užitečná při léčbě mnoha zánětlivých stavů.
Kurkumin je slibný jako součást přírodní protizánětlivé léčby a je v současné době testován ve fázi 2 a 3 klinických studií.
V klinické studii o účincích kurkuminu na artritidu dostávalo 50 pacientů kurkumin denně po dobu 3 měsíců. Bylo pozorováno zvýšení výkonu a ujití větší vzdálenosti, stejně jako snížení hladiny zánětu v těle.
Bylo
také prokázáno, že je kurkumin účinný při zánětlivých onemocnění střev,
jako je Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. V několika studiích se u
lidí s nespecifickými střevními záněty ukázalo, že u těch, co dostávali
kurkumin, došlo ke zmírnění příznaků.
Srdce
Kurkuma může
snížit riziko tvorby krevních sraženin tím, že brání shlukování
destiček, což může snížit riziko vzniku krevních sraženin.
Komentáře
Jo a třiďte odpad, to taky pomáhá :)
Ovocné šťávy Dietz - Višňový džus vyrobený ze 100% koncentrátu z višní, lze objednat v e-shopu a Viko (nektar) - třešeň - lze koupit v prodejnách Albert a Globus.
Objednala jsem si Dietz a k tomu ještě višňový likér, abych nepřišla zkrátka....držím všem trpícím pěsti, já jsem zatím nediagnostikovaná, objednána za 2 měsíce, dřív nikde neměli čas....asi je nás hodně. Krásný zbytek léta všem
Cítím se trochu podvedeně, neb žiju zdravě, celou zimu posiluju imunitu, chodím denně pěšky do práce 4 km v zimě, v létě na kole,ani jednu chřipečku narozdíl od kolegů v práci a ted nemoc autoimunitní!!
já beru Prednison už víc než rok a nepřibrala jsem ani kg. Spíš jsem zhubla.
Nedodržuji žádnou dietu, jsem kuřačka, piju kávu a vážně ani kg.
Prednison mě spíš vyvolává chutě k jídlu, takže místo toho abych navštívila lednici tak se napiju vody nebo cokoliv jiného.
Taky jsem se bála že přiberu ale hodila jsem to za hlavu.
Takže přeji hodně štěstí a pevnou vůli.
víno je jediný alkohol, který si dopřeji a to pouze vinný střik. Mám pocit, že více toho moje játra už tak zatížená léčbou (jsem na MTX) nesnesou. Ale naopak od ostatních přispívajících do této diskuse mám pocit, že víno můj stav výrazně neovlivňuje. Vypozorovala jsem, že moje bolesti kloubů se mění nezávisle na pití vína.